ЩО РОБИТИ З ОПАЛИМ ЛИСТЯМ ТА ЧОМУ ЙОГО СПАЛЮВАННЯ ШКОДИТЬ ЗДОРОВ’Ю

  • 1295

Люди, які спалюють опале листя, шкодять здоров’ю своєму та оточуючих, а також порушують закон.

Як можна використати опале листя з користю для природи:

Є різний досвід використання опалого листя. Ось популярні рішення:

?Скласти на компостну купу, а через рік-два, як воно перегниє, використати як шар родючого ґрунту, який розсипати по земельній ділянці.

?Організувати теплі грядки. Для цього викопуєте траншею, заповнюєте її спершу гілками, потім листям, бадиллям тощо і додаєте компост. Тоді присипаєте землею.

?Опале листя можна використовувати як утеплювач, але за умови, що воно не було пошкоджене хворобою чи шкідниками.

?Чому спалювання опалого листя шкодить здоров’ю та природі:

????1 тонна тліючого листя прирівнюється до 30 кг чадного газу;

????до складу диму від спаленого листя входить: пил, оксиди азоту (NO), важкі метали, канцерогенні сполуки бенз(а)піренів та чадний газ (СО);

????забруднене повітря провокує хвороби серцево-судинної системи (до речі смертність через хвороби серцево судинної системи найвища серед українців);

????зросла кількість хворих на алергію, зокрема, від виділення токсичних речовин, що містяться в димі від вогнищ.

??Яке існує покарання за спалювання листя:

Ми вже розповідали, що відповідальність за спалювання твердих побутових відходів на присадибній ділянці підпадає під кваліфікацію трьох статей Кодексу України про адміністративні правопорушення.

?Стаття 52. Псування і забруднення сільськогосподарських та інших земель.

?Стаття 82. Порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення.

?Стаття 152. Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів.

Штрафи за всі три статті однакові: громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340-1360 гривень) і на посадових осіб, громадян — суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти до ста неоподаткованих мінімумів (850-1700 гривень).

Складений протокол відправляють на розгляд у компетентний орган, а саме до відповідного територіального органу Державної екологічної інспекції України, виконавчого комітету місцевої ради або адміністративної комісії.

Справу про адміністративне правопорушення розглядають у п’ятнадцятиденний строк з дня одержання органом (посадовою особою) протоколу про адміністративне правопорушення та інших матеріалів справи.