На Кіровоградщині відбувся престур «Надання безоплатної правової допомоги у сфері земельних відносин»

  • 417

Фото без опису

Який досвід напрацьований у сфері захисту прав землевласників та землекористувачів, як побудована співпраця з представниками територіальних громад, з якими питаннями найчастіше звертаються громадяни до центрів безоплатної вторинної правової допомоги та реальні життєві історії захисту клієнтів дізнались учасники престуру, який відбувся 11-12 жовтня на Кіровоградщині. У Громадському офісі Сергій Ющишин, заступник директора Координаційного центру презентував результати діяльності системи надання безоплатної правової допомоги та соціологічного опитування «Готовність землевласників та землекористувачів до впровадження земельної реформи». Опитування проводилось на всій території України серед 1000 респондентів, клієнтів системи безоплатної правової допомоги, за сприянням проєкту «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні», що впроваджується Світовим банком та фінансується Євросоюзом. Директори центрів з надання БВПД Кіровоградщини розповіли про роботу центрів, детальніше зупинилися на питаннях захисту прав громадян у сфері земельних правовідносин.

«У зв’язку з проведенням земельної реформи та впровадженням ринку землі в Україні, у землевласників та землекористувачів з’являються все більше земельних питань, з якими вони звертаються до місцевих центрів та бюро правової допомоги. Адже своєчасне звернення до юристів дозволяє уникнути багатьох проблем та розв’язати спірні питання між сторонами у позасудовий спосіб», – підкреслив Леонід Кропліс, директор Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській області.

Кіровоградська область є аграрно-промисловим регіоном. 82,7% території області знаходиться під сільськогосподарськими угіддями (2032,3 тис. га), що на 13 % більше від середнього показника по Україні. Населення області складає 933 209 чоловік і більше половини з них є власниками земельних ділянок. Після проведення адміністративно-територіальної реформи в Кіровоградській області 415 рад утворили 49 сільських, селищних, міських територіальних громад. Досвідом організації виїзних консультувань поділилась Ольга Рибак, директорка Голованівського центру з надання БВПД.

«Організація виїзного прийому громадян розпочинається з підготовки плану виїздів на місяць. Планування виїздів відбувається з урахуванням потреби, віддаленості населеного пункту, періодичності виїздів. Орієнтовний час та місце зустрічі та типові правові проблеми громади узгоджуються з посадовими особами місцевого самоврядування. Виїзні прийоми громадян відбуваються за місцем роботи або проживання громадян у приміщеннях рад, старостатів, бібліотечних філій, клубах», - повідомила Ольга Рибак. За період роботи з 1 липня 2015 року по 31 серпня 2021 року до місцевих центрів звернулися 7040 осіб з питань земельних правовідносин, з них у 2021 році – 1336. Найпоширенішими правовими питаннями із земельних правовідносин є:

порядок виділення земельної ділянки для ведення ОСГ;

внесення змін до договору оренди земельної ділянки;

усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою;

присвоєння земельній ділянці кадастрового номеру;

оформлення права власності на земельну ділянку в порядку спадкування.

Кількість проведених правопросвітницьких заходів та діючих консультаційних пунктів щороку зростає. За 2020 – 2021 роки юристи провели 422 правопросвітницьких заходів, пов’язаних із земельною реформою. Також важливим пунктом престуру став тренінг щодо особливостей інформаційного висвітлення реалізації земельної реформи в Україні. Під час тренінгу журналісти обговорили з головним юридичним радником Проєкту USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку» Павлом Кулиничем, який виступав тренером, практичні аспекти висвітлення земельної реформи. Наприкінці тренінгу всі представники ЗМІ отримали сертифікат. Як надається правовий захист землевласникам та землекористувачам, які найпоширеніші юридичні кейси захисту прав громадян із земельних питань розповіли юристи Кропивницького місцевого центру з надання БВПД, який став наступною зупинкою для учасників престуру. Екскурсію центром провів директор Станіслав Березніченко. У підпорядкуванні Кропивницького місцевого центру з надання БВПД знаходиться 5 бюро правової допомоги: Долинське, Компаніївське, Новгородківське, Новомиргородське та Устинівське. Юристи центру забезпечують роботу 185 консультаційних пунктів доступу до системи безоплатної правової допомоги.

«Мешканці сіл не знають про свої права та як їх захистити. Зокрема, запровадження земельної реформи та відкриття ринку землі передбачає безліч питань у сфері земельних правовідносин як у власників землі, так і у фахівців органів місцевого самоврядування. Тому виїзне консультування фахівці місцевих центрів поєднують з правопросвітництвом задля підвищення правової спроможності населення», – розповів під час екскурсії центром Станіслав Березніченко.

Другий день престуру «Надання безоплатної правової допомоги у сфері земельних відносин» розпочався з відвідування Приютівської територільної громади, де учасників престуру зустрів голова громади Андрій Коломійцев. Юристи Олександрійського місцевого центру спільно з Андрієм Коломійцевим розповіли учасникам престуру про взаємодію місцевого центру з територіальною громадою. Така співпраця полягає в наданні юридичних консультацій мешканцям громади шляхом утворення консультаційного пункту та безпосередньо при проведенні правопросвітницьких заходів. Значна кількість проведених заходів фахівцями місцевого центру стосувалась роз’яснення норм земельного законодавства в рамках проєкту «Програма «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство». Під час спілкування з представниками ЗМІ, голова громади Андрій Коломійцев, розповів, що до складу громади входять 13 населених пунктів. Особливу увагу акцентував на питаннях земельної реформи, які стосуються приватизації земель комунальної власності. Візит в смт Головківка став наступною зупинкою престуру «Надання безоплатної правової допомоги у сфері земельних відносин». Зустрів учасників керівник агрохолдінгу «АгроВіста» Павло Фесюк. Як розповів учасникам престуру Павло Фесюк, підприємствами агрохолдингу «АгроВіста» обробляється 80 тис. га орної землі в Олександрійському, Петрівському, Знам’янському, Світловодському та Новоукраїнському районах Кіровоградської області. Група спеціалізується на вирощуванні озимої пшениці, ячменю, кукурудзи, соняшника, ріпаку, цукрового буряка. Твариницька галузь компанії включає в себе виробництво свинини, яловичини, молока. Під час підсумкової пресконференції директор Олександрійського місцевого центру з надання БВПД Анатолій Руденко розповів про ключові результати роботи центру. Зокрема зауважив, що на території юрисдикції Олександрійського місцевого центру діють 34 консультаційні пункти доступу до безоплатної правової допомоги. Завдяки такому напрямку роботи фахівці системи БПД мають можливість консультувати клієнтів в різних місцях, що виключає необхідність виїзду особи, яка потребує правового вирішення питання, за межі міста чи села.

«Важливе значення під час реалізації Програми «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство» займає земельне правопросвітництво. Як реалізувати мешканцям віддалених сіл та селищ регіону свої права в сфері земельних правовідносин розповідають наші юристи під час роботи консультаційних пунктів та проведення правопросвітницьких заходів. Такий напрям діяльності допомагає та вирішує спори клієнтів, які звертаються до наших фахівців», – зазначив Анатолій Руденко.

Представники ЗМІ мали можливість ознайомитись із реальними життєвими історіями клієнтів, яким допомогли вирішити їхні проблемні питання фахівці системи БПД.

«Після смерті мого чоловіка залишилася спадщина у вигляді земельної ділянки. Під час вирішення питання з переоформленням документів, на мене був накладений адміністративний штраф за самовільне зайняття цієї ж земельної ділянки. Не погодившись з постановою про накладення адміністративного стягнення, я звернулася до фахівців Олександрійського місцевого центру, де мені призначили адвоката Аллу Кошеленко. Завдяки її старанням, постанова про накладення адміністративного стягнення була скасована судом, а я не понесла відповідальності за правопорушення, якого не скоювала», – розповіла пані Світлана, клієнтка центру.

Клієнтка пані Дарія повідомила свою історію співпраці з центром: «Я звернулась до Олександрійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги з проблемою, яка полягала в тому, що у мене є пай, який мені залишили мої батьки розміром 5 га. В 2015 році я переоформила пай та вирішила його здати в довготривалу оренду місцевому фермеру. Після укладання договору, фермер мені пообіцяв щороку сплачувати кошти, однак сплатив лише за перший рік користування землею. В подальшому він телефонної слухавки від мене не брав та кошти за оренду не сплачував. У центрі мені призначили адвоката, який в суді відстояв мої інтереси. Суд виніс рішення – стягнути кошти з фермера та розірвати договір оренди земельної ділянки».

Про престур – з перших вуст:

«Питання землі досить важливі на сьогоднішній день, ми мусимо інформувати наших читачів. Я приїхав, щоб отримати відповіді на питання, які стосуються земельної реформи, щоб поширити їх серед читачів. Хочу сказати, що я не пошкодував, що приїхав, адже я отримав відповіді на свої запитання по землі, які мене цікавили. А також я відкрив для себе місто Кропивницький та місто Олександрія. Сам престур, з точки зору організації, добре продуманий, програма насичена, враховані інтереси гостей, але найбільше сподобалась привітність людей, які нас приймають: без напруги, фахово, добре, щиросердно. Хочеться приїхати ще раз», - поділився враженнями редактор газети «Вечірнє місто» Едуард Залуський.