ДИКОРОСЛІ ГРИБИ МОЖУТЬ КОШТУВАТИ ВАМ ЖИТТЯ

  • 203

На Кіровоградщині впродовж двох діб, 2 та 3 жовтня, від отруєння дикорослими грибами померли двоє людей.

Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.

У жовтні місяці грибний сезон у самому розпалі. Грибники активно з'їжджаються в ліси. Однак, серед них часто трапляються й неїстівні, або ж отруйні, яким точно не місце на вашій кухні.

До цього часу не існує науково обґрунтованих – простих, швидких та надійних методів визначення отруйності чи їстівності грибів.

Є лише один достовірний шлях попередження грибних отруєнь – розрізняння їстівних від отруйних грибів за їх зовнішніми ознаками.

Для того, щоб уникнути отруєння існують певні умови, а саме:

Якщо Ви відправились до лісу на „тихе полювання”, необхідно знати наступне:

– ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте;

– якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його позбутися;

– не куштуйте сирі гриби на смак це суворо заборонено;

– якщо Ви зібрали гриби і принесли їх додому, ретельно перевірте кожен гриб перед тим, як починати готувати страву або робити заготовки;

– перед приготуванням страв з грибів їх необхідно ретельно промити, а перед сушінням обтерти вологою тканиною;

– не вживайте сирих грибів;

– перед приготуванням будь – якої страви гриби необхідно відварити у підсоленій воді протягом 10 – 15 хвилин;

– готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді, бажано не більше 24 годин в емальованому посуді;

– не давайте грибів малолітнім дітям.

Якщо отруєння все ж таки виникло або Ви його підозрюєте:

– негайно промийте шлунок слабким соляним розчином;

– незважаючи на тимчасове полегшення Вашого стану негайно зверніться до найближчої лікувальної установи.

Бажаємо всім здоров’я та вживання грибів без ризику для себе та своєї родини!