ДИКОРОСЛІ ГРИБИ МОЖУТЬ КОШТУВАТИ ВАМ ЖИТТЯ
На Кіровоградщині впродовж двох діб, 2 та 3 жовтня, від отруєння дикорослими грибами померли двоє людей.
Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.
У жовтні місяці грибний сезон у самому розпалі. Грибники активно з'їжджаються в ліси. Однак, серед них часто трапляються й неїстівні, або ж отруйні, яким точно не місце на вашій кухні.
До цього часу не існує науково обґрунтованих – простих, швидких та надійних методів визначення отруйності чи їстівності грибів.
Є лише один достовірний шлях попередження грибних отруєнь – розрізняння їстівних від отруйних грибів за їх зовнішніми ознаками.
Для того, щоб уникнути отруєння існують певні умови, а саме:
Якщо Ви відправились до лісу на „тихе полювання”, необхідно знати наступне:
– ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте;
– якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його позбутися;
– не куштуйте сирі гриби на смак це суворо заборонено;
– якщо Ви зібрали гриби і принесли їх додому, ретельно перевірте кожен гриб перед тим, як починати готувати страву або робити заготовки;
– перед приготуванням страв з грибів їх необхідно ретельно промити, а перед сушінням обтерти вологою тканиною;
– не вживайте сирих грибів;
– перед приготуванням будь – якої страви гриби необхідно відварити у підсоленій воді протягом 10 – 15 хвилин;
– готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді, бажано не більше 24 годин в емальованому посуді;
– не давайте грибів малолітнім дітям.
Якщо отруєння все ж таки виникло або Ви його підозрюєте:
– негайно промийте шлунок слабким соляним розчином;
– незважаючи на тимчасове полегшення Вашого стану негайно зверніться до найближчої лікувальної установи.
Бажаємо всім здоров’я та вживання грибів без ризику для себе та своєї родини!