ВШАНУВАЛИ ПАМ’ЯТЬ ЖЕРТВ БАБИНОГО ЯРУ ТА ХАЩУВАТСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ

  • 472

Сьогодні, 29 вересня, вся Україна і світ відзначають 80-ті роковини трагедії у Бабиному Яру. Наприкінці вересня 1941 року німецькі нацисти в урочищі Бабин Яр знищили єврейське населення міста. Відтак Бабин Яр став символом Голокосту і нацистських злочинів загалом. Адже масові страти там тривали і надалі. І нищили не лише євреїв, а й ромів, радянських військовополонених, українських націоналістів.

Не оминула ця трагедія і Гайворонщину. Зокрема в Хащуватому у 1942 році фашисти розстріляли близько тисячі євреїв.

На знак вшанування пам’яті жертв трагедії Бабиного Яру та Хащуватської трагедії на однойменному меморіалі в селі Хащуватому сьогодні зібралися школярі, педагоги, керівництво громади, небайдужі жителі Хащуватого.

Учні ліцею читали вірші присвячені страшним подіям 1942-го року в селі Хащувате.

Секретар міської ради Володимир Сікорський, директор КЗ «Хащуватський ліцей» Гайворонської міської ради Олена Вдовиченко, староста Хащуватського старостинського округу Сергій Манзюк у своїх виступах говорили про невимовний біль, що тривожить серце і душу при усвідомленні повноти злочину, нелюдства фашистів проти євреїв, українців, усіх, кого безжально винищували. Учасники зібрання також закликали молодь пам’ятати історію, берегти пам’ять про тисячі невинно убитих, щоб в майбутньому не допустити нічого подібного.

Хвилиною мовчання усі присутні вшанували пам’ять жертв Хащуватської трагедії та Бабиного Яру і поклали квіти до меморіалу.

Окрім того пам’ятні заходи, виховні години, години спілкування щодо трагедії в Бабиному Яру та Хащуватської трагедії сьогодні відбуваються у всіх навчальних закладах громади. Їх метою є збереження пам’яті про страшні події Голокосту, вшанування жертв та засудження фашизму і його антилюдських ідеологій.