Кіровоградщина: масштабна інспекційна кампанія з виявлення неоформлених працівників триває

  • 422

Фото без опису

 

На Кіровоградщині триває масштабна інспекційна кампанія з виявлення неоформлених працівників

 

Уже близько двох місяців на Кіровоградщині, як і по всій території України, проходить інспекційна кампанія «Виходь на світло», що орієнтована на виявлення неоформлених трудових відносин у суб’єктів господарювання усіх форм власності.

До інспектування залучаються інспектори Держпраці, представники Національної поліції, Державної податкової служби та інших державних органів, діяльність яких пов’язана з регулюванням сфери трудових відносин. Не залишаються осторонь і фахівці державної служби зайнятості.

Нещодавно на Компаніївщині представники управління Держпраці в області та районної філії обласного центру зайнятості відвідали суб’єкти господарювання. Галузям сільського господарства та сфері торгівлі було приділено особливу увагу при проведенні кампанії, адже це провідні галузі регіону.

Учасникам зустрічі повідомлено про останні вагомі зміни у трудовому законодавстві, механізми здійснення державного контролю господарської діяльності суб’єктів господарювання та про повноваження інспекторів праці. Під час відвідувань представники Держпраці здійснювали моніторинг стану оформлення трудових відносин із працівниками у роботодавців.

Головний державний інспектор управління Держпраці в області Наталія Пуриш констатувала, що управління Держпраці не є каральним органом і головна мета його діяльності – попередити порушення трудового законодавства.

Водночас Ірина Ващеня, провідний фахівець з питань зайнятості районної філії, розмовляючи із представниками бізнесу, наголосила на перевагах використання задекларованої праці. «Трудове законодавство гарантує найманому працівнику здорові та безпечні умови праці, оплачувані відпустки й лікарняні, нормований робочий час, допомогу у разі нещасного випадку на роботі, передбачені пільги, якщо у працівників є малолітні діти. Всього цього позбавлені незадекларовані працівники»,– зауважила  фахівчиня.

Крім того, І. Ващеня нагадала керівникам підприємств, які використовують найману працю, про їхній обов’язок подавати до служби зайнятості інформацію про попит на робочу силу (вакансії) не пізніше ніж через три робочі дні з дати відкриття вакансії.

Звертаючись до роботодавців, учасники інспекційної групи наполегливо закликали роботодавців не порушувати чинне трудове законодавство та законодавство про зайнятість, будувати свій бізнес на засадах чесності і ділової порядності, що є запорукою успішної діяльності. «Фінансові ризики та наслідки використання незадекларованої праці значно перевищують витрати, які виникають у разі оформлення трудових відносин із працівниками відповідно до законодавства», – зазначила Н. Пуриш.

Представники бізнесу мали змогу особисто поспілкуватися з представниками Управління Держпраці в області та служби зайнятості, отримати кваліфіковані відповіді на запитання, які виникають у роботодавців під час забезпечення соціальних гарантій працівників.

 

А. Ярошук, провідний фахівець з питань зайнятості відділу надання соціальних послуг Компаніївської районної філії Кіровоградського обласного центру зайнятості