ПРОТИПОКАЗИ ТА МОЖЛИВІ РЕАКЦІЇ НА ВАКЦИНУ

  • 549

Фото без опису

Вакцинація – це дуже проста процедура. Якщо із щепленням щось не так, то найбільша шкода, яка може бути – вакцина не спрацює. Умовно, якщо вакцина потребувала заморозки, а пролежала три дні на спекотному сонці, це не означає, що вона перетворилася на отруту. Це означає, що вона перетворилася на дистильовану воду, яка не спрацює. 

Перед вакцинацією проти COVID-19 медичними працівниками проводиться огляд пацієнтів. Будь ласка, повідомляйте лікаря, який вас оглядає, про будь-які алергічні реакції, що були раніше. Усі ліки, включно з вакцинами, мають свої ризики. Зазвичай, будь-які побічні ефекти незначні й можуть тривати лише декілька днів. Люди, яким проведена вакцинація, протягом 30 хв після щеплення обов’язково повинні залишатись в медичному закладі, на випадок виникнення алергічних реакцій. На сьогоднішній день єдиним справжнім протипоказанням до щеплення від COVID-19 є серйозна алергічна реакція на першу дозу вакцини, наприклад анафілактичний шок. Також не варто робити щеплення за температури тіла вище 38. Хронічні хвороби не є протипоказанням до щеплення! Навпаки, люди з хронічними захворюваннями ризикують важче перенести COVID-19, а тому потребують захисту, який дає вакцинація.

Детальніше ознайомитися з протипоказанями до вакцинації можна на сайті Міністерства охорони здоров’я України за посиланням: https://moz.gov.ua/article/health/jaki-e-protipokazannja-do-vakcinacii-vid-covid-19