СПАЛЮВАННЯ СУХОГО ЛИСТЯ І ТРАВИ - ЗАБОРОНЕНО ЗАКОНОМ

  • 388

Останніми днями, особливо ввечері, місто почало "закутуватись" в густий та їдючий дим від спалення листя, сухої трави і бур'яну.

Тому нагадуємо, що спалювання листя, сухої трави і бур’яну – заборонено законом, в разі його порушення передбачена адміністративна, а в деяких випадках кримінальна відповідальність.

Шкода від спалювання листя і сухої трави багатолика і украй небезпечна. До складу диму від спалювання трави та листя входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук.

Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найбільш отруйних для людини речовин. Спалювання листя та трави призводить до руйнування ґрунтового покриву, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми.

Відповідальність за порушення цієї норми передбачена статтею 771 адміністративного кодексу України. За самовільне випалювання рослинності або її залишків законодавство передбачає покарання у вигляді накладення штрафу на громадян у розмірі від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Заборонено спалювання всіх видів відходів на території громади. Самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із водно-болотною та іншою природною рослинністю або її залишків у смугах відводу автомобільних доріг і залізниці, а також опалого листя у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу тягне за собою вищевказану адміністративну відповідальність.

Куди звертатися, якщо стали свідком даного правопорушення?

- в поліцію 102. Патруль виїжджає на виклик і складає протокол про адміністративне порушення.

- до спеціаліста відділу ЖКГ міської ради (+380 97 230 72 53), який також має право складати протокол про адміністративне порушення.