ПІДСУМКИ ФЕСТИВАЛЮ КОЗАЦЬКОЇ СЛАВИ "КАЗАВЧИН-ФЕСТ"

  • 406

Фото без опису

Минулої суботи жителі Гайворонської міської територіальної громади та гості відзначили шостий фестиваль козацької слави «Казавчин-фест».

Дійство відбулося на березі Південного Бугу в селі Казавчин. Саме тут у 1674 році знаменитий запорізький отаман Іван Сірко пише листа до московського царя «із-под Козавчина над Бугом». Очевидно, військо Сірка стояло у глибокому урочищі на правому березі Бугу, пізніше назване місцевими жителями «Козачий Яр».

Розпочалося свято з урочистої ходи учасників фестивалю «Лине слава козацька з далеких віків» від центру села Казавчин до так званої Тарасової гори біля річки Південний Буг. Участь в ході взяли представники козацтва Буго-Гардівської паланки, козаки з Вознесенська, Ямполя, Тернополя, керівництво міста, військовослужбовці, молодь, небайдужі громадяни. Колону очолювали військові, тримаючи в руках ікону Покрови Пресвятої Богородиці. Активна і патріотична молодь несла величезний державний стяг.

Урочиста частина свята розпочалась на «Тарасовій горі», де учасники заходу вшанували пам'ять усіх українців, які поклали своє життя в боротьбі за свободу і незалежність своєї Батьківщини.

Святковій програмі свята передувала розважальна програма для дітей, підготовлена спеціалістами Гайворонського центру дитячої та юнацької творчості. На початку концертної програми усіх гостей та учасників фестивалю зі святом привітав міський голова Роман Волуйко. Він також зазначив, що у витоків створення «Казавчин-фесту» у 2014 році стояв не хто інший, як Сергій Миколайович Манзюк, тодішній сільський голова Казавчина, а нині староста Хащуватського округу. Саме завдяки його зусиллям і наполегливості, терпінню і праці «Казавчин-фест» знають в області і за її межами. Роман Тарасович подякував Сергію Миколайовичу за його працю і пообіцяв і надалі підтримувати фестиваль.

Далі на усіх гостей фестивалю чекала цікава та насичена концертна програма за участі солістів Центру культури та дозвілля і його філій, аматорів сцени міста і громади, дитячих колективів, гостей із сусідніх громад (Завалівської та Новоархангельської) та міст (Умань, Балта, Кропивницький, Київ, Одеса, Тростянець та Кузьмина гребля Уманського району). Родзинкою музичної програми стали Вокально-інструментальний ансамбль "SoloMia" з м. Київ та гурт «Офіцери» Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області.

В дусі національно-патріотичних козацьких традицій пройшла воєнізована естафета, яку разом зі своїми вихованцями Центру «Захисник Вітчизни», що базується в Гайворонському МНВК підготував керівник Центру Анатолій Трачук. Змагаючись з ровесниками із селища Завалля юнаки і дівчата продемонстрували майстер-клас з подолання перешкод, збирання-розбирання автомату на швидкість, а дівчата – навіть з закритими очима, чим викликали неабиякі підтримки в гостей фестивалю і шалені овації.

За здобутки в естафеті та проявлені особисті якості кращі юнаки і дівчата були нагороджені грамотами і подарунками від міського голови.

Для бажаючих перекусити, кожен старостинський округ нашої громади підготував чимало смаколиків – вареників, пиріжків, канапок та інших смачних закусок, де кожен бажаючий міг абсолютно безкоштовно пригоститись. Окрім того, на території Казавчинської січі, працювали виїзні магазини, де також можна було смачно поїсти, випити чогось холодненького і сховатись від спеки.

Упродовж дня діяли виставки-продажі виробів декоративно-прикладного мистецтва, майстрів –художників. Усі бажаючі могли сфотографуватись біля тематичних фотозон, прокататись на поромі через Південний Буг та скупатись у його теплих водах. Для дітей працювали виїзні атракціони.

Завершувався фестиваль святковою дискотекою. Схвальні відгуки гостей і учасників фестивалю, жителів громади, про феєричне повернення фестивалю після паузи свідчать про те, що «Казавчин-фест» житиме і надалі збиратиме ще більше гостей на березі Бугу.