Я ДУШУ ОДЯГНУ У ВИШИВАНКУ

  • 667

Фото без описуВсесвітній день вишиванки — міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу, і відзначається щороку в третій четвер травня. Свято є самобутнім і не прив'язане до жодного державного чи релігійного. У цей день кожен охочий може долучитися до свята, одягнувши вишиванку.

Ідею акції «Всесвітній день вишиванки» у 2006 році запропонувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. А поштовхом до реалізації ідеї та святкування стала вишиванка Ігоря Житарюка, яку він регулярно одягав на заняття, як і чимало інших студентів. Леся запропонувала одногрупникам та студентам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Спочатку вишиванки одягнули кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України.

Фото без опису19 травня до Дня вишиванки працівники КЗ «Гайворонська міська публічна бібліотека» спільно з Гайворонським політехнічним коледжем провели свято «Я душу одягну у вишиванку». Студенти ознайомилися з історією вишиванки, її колоритними вишивками та які характерні риси вишиванок різних областей України. Учасники свята декламували вірші, брали участь у вікторині «Що я знаю про вишиванку?», зачитували прислів’я та приказки, дізнавалися цікаві факти про неймовірну красу Української сорочки.   

На абонементі КЗ «Гайворонська міська публічна бібліотека» оформлено ілюстративну виставку-пораду «Нитками вишита любов» на якій представлені книги, статті з журналів по рекомендаціях з вишивання, «10 цікавих фактів, які ви не знали про вишиванку», веб-бібліографічні списки інтернет ресурсів про вишивки та інше.

Фото без описуЯк показує досвід, люди в День вишиванки завжди в гарному настрою та усміхнені, адже в стародавньому одязі закодовано багато символів сили, добробуту, краси та оберегів.

В бібліотеках-філіях Гайворонської територіальної громади також пройшли заходи до Міжнародного дня вишиванки.