МЕЛЬНИК МАКСИМ ЄРЕМЕЙОВИЧ

  • 539

Фото без опису

Максим Єремейович народився 9 листопада 1917 року в с.Солгутове Гайворонського району Кіровоградської області.З 1924 по 1931 роки навчався ушколі, закінчив 7 класів. Після цього навчався в м.Одеса на курсах фізкультурника на протязі 8 місяців. Потім повернувся в рідне село і викладав фізкультуру у школі.

У 1934 році поступив в морехідне училище, закінчив його і  з 1936  по 1938 роки ходив у закордонні плавання.

З 1938 по 1941 роки навчався в Одеському медицинському технікумі, по закінченню якого був призваний в армію і призначений начальником батальйонного медпункту.

В 1941 році їх підрозділ, стримуючи натиск ворога, з боями відходив на схід. Трагічною видалась Харківська наступальна операція. В травні 1942 року через прорахунки командування було втрачено велику кількість людей та озброєння, Максим Єремейович та тисячі інших бійців потрапили в оточення,  а потім – в полон. Німці, вишикувавши їх у колонни, гнали пішки у напрямку Павлограду. Проходячи через село Новоіванівка, боєць наважився на втечу, німці почали обстріл, але він забіг в очерети, і лише з настанням сутінків пішов до місцевих жителів. Згодом дізнався, що за його прикладом втікло чимало полонених, їх переховували жителі села і не видали фашистам. Потім бійці добирались у рідні краї. Йшли ночами через поля, ліси, обминаючи шляхи, якими рухалися фашисти. Так прийшли в Гайворон, а в Солгутове дістатись не можна, бо по Південному Бугу проліг кордон між двома окупаційними режимами : німецьким і румунським. Тільки коли настала ніч, один рибалка переправив їх на правий берег, неподалік Соломії. У селі знайшлись недоброзичливці, які видали румунам, що до війни Максим був комсомольцем, і окупанти відправили його в Тираспольську вязницю. Звідти його викупили і переправили в партизанський загін ,,Буревісник, командиром якого був Андрій Колісник,  і діяв він у нашій місцевості.  Після того, як народні месники розгромили в с.Бандурове жандармерію, вороги зігнали все доросле населення села Кедрасівка, що в сусідньому Бершадському районі, і розстріляли жінку командира, очевидцем якого був наш солдат.

В 1944 році влився в діючу армію, командував взводом, який підбивав німецькі танки. Під час звільнення Румунії був поранений. Зі сльозами на очах зустрів Перемогу.

За заслуги перед батьківщиною Мельник Максим Єремейович був нагороджений Орденом Великої Вітчизняної війни ІІ ступеня ( за прийом поранених більше 800 чоловік за 2 доби), медалями за взяття Будапешта, Бухареста, Праги, медалями ,,20 лет РКК, ,,30 лет РКК, ,,за сумлінну працю.

У післявоєнні роки, на протязі більше 40 років, Максим Єремейович працю-вав завідучим медпунктом при Гайворонському спецкарєрі.

Помер наш ветеран 21 липня 2001 року.

Інші статті

Всі статті