СОЛГУТОВСЬКИЙ ЛЕОНІД ІЗРАЙЛОВИЧ

  • 481

Фото без опису

 

Леонід Ізрайлович народився 27.07.1925 року в с. Хащувате Гайворонського району, Кіровоградської області. Після закінчення 9 класів місцевої школи, на початку Великої Вітчизняної війни, був евакуйований в Оренбурзьку обл., де в 1942 році закінчив Ак-Булакську середню школу.

Сім років перебував у лавах Радянської Армії, пройшов бойовий шлях від Донбасу до Австрії, був тричі поранений. За бойові заслуги нагороджений 19 урядовими нагородами, був учасником Параду Перемоги 1945 року в Москві.

В 1950 році закінчив Вінницький педагогічний інститут, з 1950 по 1996 працював учителем історії та обіймав посаду завуча спочатку в Казавчинській, а потім в Хащуватській школах. За довгі роки плідної роботи в рідному селі створив у школі історичний кабінет, один із кращих в області, понад 30 років керував районним методичним об’єднанням вчителів історії. Вчитель-методист, старший вчитель, вчитель вищої категорії, „Відмінник освіти УРСР”, „Відмінник освіти СРСР”.

У 1975 році створив музей 5-ї гвардійської танкової армії, якому присвоєно звання „Народний”.

В 1975 році закінчив Московський заочний університет мистецтв по курсу музичної літератури. Все життя Л.І. Солгутовського пов’язане з музикою, протягом 36 років керував у школі оркестром народних інструментів.

Леонід Ізрайлович вивчав історію свого краю, займався науково-дослідницькою діяльністю, брав участь у підготовці книги „Історія міст і сіл УРСР. Кіровоградська область”. Працював в архівах Кіровограда, Вінниці, Києва, Москви, Ленінграда, Кам’янця-Подільського. Написав історію села Хащуватого і разом з нині покійним Петром Кизименком — історію Гайворонського району. Л.І. Солгутовський одним з перших вступив до Всеукраїнської спілки краєзнавців, створеної у 1990 році. Леонідом Ізрайловичем опубліковано більше 300 статтей, він є автором 4 книг:

„Фронтовые дороги гвардейцев-мотоциклистов”  (1997 р.);

„Гайворонщина в роки Великої Вітчизняної війни” (1998 р.);

„Нариси з історії Гайворонського краю” (1999 р.);

„Гайворонщина в роки Великої Вітчизняної війни”(1999 р.);

„Реформа кріпосного права на Гайворонщині” (2001 р.).

За створення музею та видання книги „Гайворонщина в роки Великої Вітчизняної війни” Леонід Солгутовський удостоєний обласної краєзнавчої премії імені Ястребова (18.05. 1999 р.).

Пішов із життя Леонід Ізрайлович Солгутовський 13.01. 2002 року. Посмертно він був удостоєний премії ім. Антоновича.

 

Інші статті

Всі статті