ОДИНАДЦЯТА СЕСІЯ МІСЬКОЇ РАДИ: ПРОТИСТОЯННЯ ДЕПУТАТСЬКИХ ГРУП, ЕМОЦІЇ ТА ІНТРИГИ

  • 1207

Фото без опису        Фото без опису        Фото без опису

В четвер 29 квітня відбулось засідання 11-ї сесії міської ради восьмого скликання. Відкрив і вів її міський голова Роман Волуйко.

Спроба затвердити запланований порядок денний не увінчалась успіхом. Неозброєним оком прослідковувалась напружена атмосфера серед депутатського корпусу, яка в подальшому дала про себе знати. Тож на розгляд сесії депутат Білодід С.В. вніс альтернативний порядок денний. І цього разу більшість депутатів, які не підтримали попередній порядок сесії, проголосували «за». А змінений порядок і перелік питань вказував, що не обійдеться без емоцій, різких слів і дій.

Першим ділом депутати взялись за питання внесення змін до регламенту міської ради, зокрема щодо змін до порядку прийому та реєстрації проектів рішень, стосовно складу обрання та відкликання голови та членів постійних комісій міської ради. І більшістю голосів ці зміни було внесено. Проте уже під час обговорення цього питання можна було прогледіти, що атмосфера в залі продовжує нагнітатись і депутати готові до досить різких рішень. Уже після прийняття цього рішення стало остаточно зрозуміло, що депутатський корпус міської ради умовно поділився на дві групи, які ведуть певне протистояння і мають різні погляди на одні і ті ж речі.

Після цього депутати розглянули питання щодо відкликання голови постійної комісії міської ради питань бюджету, фінансів, власності, економічного і соціального розвитку Пойди Віталія Васильовича і прийняли відповідне рішення. Іншим рішенням обрали головою цієї комісії Лабана Вячеслава Васильовича. Дуже емоційне обговорення, яке супроводжувало ці питання, лише підтвердило припущення про конфронтацію в депутатському корпусі. Водночас бурхливі та досить різкі дебати стосовно питання про відкликання голови постійної комісії з питань освіти, культури, спорту, охорони здоров’я та соціального захисту населення Запорожця Анатолія Захаровича, яке не знайшло підтримки, показало, що «ламати силою» - не вихід. І мінімальна перевага в числі ще не забезпечує депутатським об’єднанням результативного голосування. Часом це приводить в тупик.

Далі своїм рішенням зовсім мінімальною більшістю депутати внесли цілу низку змін до Положення про порядок проведення конкурсу на заміщення вакантної посади керівника закладу охорони здоров’я Гайворонської міської ради. І це ще раз засвідчило, що частина депутатів намагається не стільки внести зміни в рішення, скільки поширити смуту і протиріччя, від яких не виграє ніхто. Як і з питанням Про неетичну поведінку міського голови та Про погодження призначення генерального директора комунального некомерційного підприємства «Центральна міська лікарня», які не знайшли підтримки.

Також своїм голосуванням депутати внесли зміни: до Програми охорони навколишнього середовища в частині пріоритетних напрямків охорони довкілля та раціонального природокористування; до рішення Про утворення відділу надання адміністративних послуг (ЦНАПу) Гайворонської міської ради, затвердивши нове Положення; до рішення міської ради «Про включення Гайворонської міської ради до складу засновників територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Гайворонського району» в частині затвердження структури, штатного розпису та кошторису; до Програми соціально-економічного та культурного розвитку на території Гайворонської міської ради на 2021 рік та середньостроковий період 2021-2023 роки в розділах «Освіта/ культура/медицина/спорт/», «Соціальний захист населення», «Землекористування, архітектура і будівництво».

Також депутатами затверджено структуру Гайворонської міської ради в новій редакції, містобудівну документацію «Оновлення та внесення змін до генерального плану села Хащувате, Голованівського району Кіровоградської області», Положення про огляд-конкурс «Кращий благоустрій приватного сектору Гайворонської міської територіальної громади», звіт про виконання бюджету Гайворонської міської територіальної громади за І квартал 2021 року та ін..

Знову не вистачило голосів депутатів, щоб погодити призначення генерального директора комунального некомерційного підприємства «Центральна міська лікарня». Нагадаємо, що конкурсною комісією на цю посаду визначено Скрипника Олександра Анатолійовича.

При цьому єдине, в чому були згуртовані депутати – це слова подяки та оплески т.в.о. головного лікаря Гайворонської центральної міської лікарні Аллі Спиридонівні Пісовій за зусилля і неабиякий вклад в здобуття лікарнею надважливих для її існування пакетів послуг від НСЗУ.

Також депутати розглянули більше трьохсот земельних питань і деякі інші питання, стосовно яких прийняли відповідні рішення.

Підсумовуючи засідання 11-ї сесії міської ради восьмого скликання можна чітко сказати, що сьогодні депутатський корпус дав зрозуміти, що працювати єдиною командою – це не для них. Депутатські групи, не гребуючи брудними інтригами, намагаються переламати інших і на власний розсуд вносять зміни в ті чи інші рішення, не беручи до уваги висновки і рекомендації юристів, спеціалістів. Говорити про депутатську етику взагалі немає можливості, адже в ході обговорення спірних, гострих питань багато хто не стримував себе і дозволяв собі не тільки голос підвищити - були наміри вияснення стосунків за межами зали засідання... Чи припустимі такі методи і чи припустиме таке напруження в органі самоврядування? Звичайно ж ні. І сьогодні обом групам депутатів, які протистоять одна одній, потрібно за одним столом обговорити свої протиріччя і вирішити їх. Адже усі вони представляють інтереси жителів громади. І вперте ігнорування одних іншими – це ігнорування гайворонців. Це неприпустимо. Розвивати і розбудовувати Гайворонську громаду можливо лише у співпраці. Це підтвердили згуртовані дії депутатів на підтримку медицини міста – як результат – лікарня має можливість стати найпотужнішим медичним закладом західного округу області. А боротьба і протистояння на барикадах несуть лише втрати і розруху.

Насамкінець засідання міський голова Роман Волуйко подякував депутатам за їх плідну працю і зазначив, що ті прийняті на сесії питання, які не були попередньо проаналізовані юридичним відділом міської ради на предмет юридичної сили не повинні вступати в дію. Саме тому юристам міський голова доручив провести відповідний аналіз. Адже законність рішень завжди вище кулуарних домовленостей депутатів і ніхто не може цим нехтувати.

З текстом рішень та поіменним голосуванням депутатів можна ознайомитись на офіційному сайті міської ради за цими посиланнями:

Поіменне голосування - https://rada.info/.../7bf12597078a37b9084158b01b3ddfc1.pdf

Проекти рішень - https://haivoron-miskrada.gov.ua/docs/