Шляхи подолання домашнього насильства

  • 2144

images

Домашнє насильство одна з ключових соціальних  проблем, яка існує в Україні. Так вважають українські й міжнародні правозахисники, юристи, психологи. Довгий час, ця тема замовчувалася на національному рівні й вважалося, що домашнє насильство не потребує зовнішнього втручання. 

      Законодавство виділяє 4 види насильства: 

  •  фізичне (побої, штовхання, нанесення тілесних ушкоджень), 
  • психічне (погрози, шантаж, приниження, навіть брудна лайка, яка наносить дискомфорт); 
  • економічне (тотальний контроль за фінансами, контроль за особистими речами іншої особи,заборона або примус працювати чи навчатися). 
  • четвертий вид насильства – сексуальне. 

 

Шлях перший – не мовчати

     Щоденно в Україні фіксують близько 348 фактів домашнього насильства. Соціальний тиск настільки сильний, що багато жертв сприймають це насильство як невідворотне явище і просто його замовчують. Їх мовчанка – це сигнал для кривдника, який «легалізує» злочин і вказує на його безкарність. Чомусь інколи нам простіше заплющити очі та зробити вигляд, що нічого не відбувається, що все це нас не стосується і сімейна сварка – це нормально.Так ми себе заспокоюємо, і коло замикається. Його необхідно розімкнути. Мовчання рівнозначне злочину!

 Шлях другий – знати про власні права та алгоритм дій

Для осіб, які потерпають від домашнього насильства, у кожній конкретній ситуації алгоритм дій може бути різним. Але у будь-якому випадку є декілька основних дій, які особа може вчинити для захисту від насильства: 

1. При можливості забезпечити собі та дитині безпечне місце перебування. Після чого викликати поліцію за номером 102.

2. Повідомте поліцію про вчинення насильства відносно себе, а також відносно дітей, якщо діти були свідками насильства. Це повідомлення може бути зроблене шляхом виклику поліції у момент вчинення насильства, або коли ви знайдете безпечне місце і зможете викликати поліцію. Або можете написати заяву у відділенні поліції чи письмову заяву надіслати поштою, за адресою вул. Чкалова, 8,   м. Гайворон, телефон(и) - (05254) 5-09-09.

3. За наявності тілесних ушкоджень (синці, подряпини і т.д.), або якщо видимих тілесних ушкоджень нема, зазначайте про це у своїй заяві і одразу ж у цей день або на наступний, не чекаючи скерування поліції, звертайтеся у травмпункт і повідомляйте, що вас побили. Після написання заяви у поліцію призначається слідчий. 

4. Поліція, приїхавши на виклик, може затримати кривдника максимум на 3 години, тому за цей час подбайте про власну безпеку та безпеку своїх дітей. 

5. У випадку вчинення відносно вас сексуального насильства, зателефонуйте на 102 і повідомте про зґвалтування. Важливо, щоб ви дочекалися поліції, не милися та нічого не рухали у квартирі до моменту прибуття поліції, оскільки необхідно буде пройти медичну експертизу.

6. Якщо насильство відбувалося у присутності дітей або відносно них, у тому числі якщо це психологічне насильство, а саме образи, приниження, погрози, звинувачення тощо, напишіть заяву в службу у справах дітей Гайворонської міської ради, яка знаходиться за адресою площа Героїв Майдану, будинок 5, м. Гайворон.

7. Якщо ви вирішили розлучитися і припинити будь-які відносини із кривдником, зверніться до юриста з метою визначення подальших кроків. 

8. У ситуації домашнього насильства найчастіше страждають діти. Тому якщо насильство в сімї відбувалося у присутності дітей, внаслідок чого діти мають психологічні травми, ви маєте право не давати кривдникові бачитися та спілкуватися з дітьми, поки рішенням суду не буде визначеного способу участі члена родини у вихованні дітей та призначено дні, години та визначено умови побачень. 

9. Звертайтеся за допомогою до Центру безоплатної правової допомоги, який є у нашому місті, за адресою вул. Великого Кобзара, 20 м. Гайворон,  І поверх.

     Працівники та працівниці Центрів обізнані з проблемами домашнього насильства і можуть вам допомогти. Також ви можете звернутися до комунального закладу «Гайворонський міськй центр соціальних служб» Гайворонської міської ради  (вул. Великого Кобзара, 20 м. Гайворон.), який має психолога та відповідних фахівців та володіють інформацією про наявність притулків для жінок у Кіровоградській області та за її межами, або розглянуть можливість тимчасового переміщення Вас у Центр соціально-психологічного допомоги та за потреби нададуть Вам відповідні соціальні послуги.

 

Важливо знати – впровадження кримінальної відповідальності

  Закон № 2227-VIII про кримінальну відповідальність за домашнє насильство набув чинності 11 січня 2019 року. У законі зазначається, що домашнє насильство – це умисне систематичне фізичне, психологічне або економічне насильство щодо подружжя чи колишнього подружжя або когось іншого, з ким винний перебував у близьких стосунках. 

   Покарання – громадські роботи 150-240 годин/арешт до півроку/обмеження волі до 5 років, або позбавлення волі до 2 років.

   Якщо повнолітня людина вчинила домашнє насильство, разом із покаранням на строк до 3 місяців або довше їй можуть заборонити заходити до дому потерпілого; спілкуватися з дитиною (якщо насильство було спрямоване проти неї або скоєне в її присутності); наближатися до дому, роботи чи інших місць, де буває потерпілий; писати повідомлення потерпілому тощо.

    Злочину на ґрунті статевої приналежності було надано примітку “обставина, що обтяжує покарання”. Також обтяжуючі обставини має злочин, скоєний щодо подружжя, колишнього подружжя чи близького родича. Карається, як і раніше, позбавленням волі на строк 3-5 років.

   Вчинення зґвалтування до подружжя чи колишнього подружжя або до особи у зв’язку з виконанням особою службового, професійного чи громадського обов’язку, або до вагітної жінки передбачає покарання на строк 5-10 років. Зґвалтування людини молодше 14 років карається тюремним строком на 8-15 років.

    Будь-які насильницькі дії сексуального характеру, не пов’язані з проникненням у тіло іншої особи, без добровільної згоди потерпілого (сексуальне насильство) передбачають покарання у вигляді позбавлення волі до 5 років. Щодо особи молодше 14 років – 5-10 років тюрми.

Інші статті

Всі статті