РОМАН ВОЛУЙКО: ЛІКАРНЯ ОТРИМАЛА ХОРОШУ ПЕРСПЕКТИВУ І ЇЙ ПОТРІБЕН ФАХОВИЙ КЕРІВНИК

  • 786

«Медицина – в пріоритеті на 2021 рік» - саме з таким посилом міський голова Роман Волуйко неодноразово виступав у пресі, перед депутатами міської ради, у спілкуванні з гайворонцями. Для цього великі сили бюджету були спрямовані саме на КНП «Центральна міська лікарня» як один із шести опорних закладів в Кіровоградській області та головний заклад охорони здоров’я Гайворонщини.

На сьогодні місія Національної служби охорони здоров’я залишається незмінною – універсальне медичне покриття, коли пацієнт чи пацієнтка може отримати доступну та якісну медичну допомогу без значних фінансових втрат. І чим більше пакетів медичних послуг отримає лікарня , тим більше послуг лікарня може надати пацієнтам та отримати більше коштів від держави.

У вівторок 13 квітня завершився розгляд пакетів медичних послуг, на які міська лікарня подала заявки до Національної служби здоров’я України. Тож ми поспілкувались з міським головою Романом Волуйком про те, які пакети послуг вдалось здобути КНП «Центральна міська лікарня» і яка ситуація в закладі загалом.

- Романе Тарасовичу, які заходи для збереження лікарні Ви як міський голова ініціювали, і що сьогодні вдалось зробити?

- Зі створенням Гайворонської міської територіальної громади питання медицини лягло на плечі органу самоврядування – Гайворонської міської ради. Я розумію, що медицина – це один із головних напрямків життя будь-якого міста чи громади. Адже люди повинні мати доступ до якісних медичних послуг на місцях. Після звіту колишнього головного лікаря міської лікарні Зої Головко депутати створили робочу групу, щоб розібратися в ситуації з підготовкою до підписання пакетів з НСЗУ. Адже керівник не змогла чітко окреслити плани та перспективи закладу охорони здоров’я. А невдовзі і взагалі звільнилася з роботи… Ми почали вивчати це питання. Відверто кажучи і я, і депутати міської ради були шоковані станом, до якого була доведена лікарня. Ми почали терміново рятувати лікарню. Для цього ми спрямували з бюджету чималі кошти.

- На що саме спрямовані ці кошти?

- В ході спілкування із заступником головного лікаря по медичній частині ми зрозуміли, що для того, аби лікарня могла функціонувати та надавати якісні медичні послуги населенню, їй потрібно отримати якомога більше пакетів від НСЗУ. Для їх отримання необхідно виконати ряд вимог. Зокрема медичний заклад повинен мати певне медичне обладнання, технічне забезпечення, відповідних фахівців-лікарів. Тож на сесії депутати підтримали ініціативу і виділили лікарні спочатку три мільйони гривень на придбання обладнання. Але цього було недостатньо, і ми направили ще два мільйони. За ці кошти було придбано відеогастроколоноскоп, відеогістероскоп, ультразвукову діагностичну систему, а також – автоматичне перемикальне комунікаційне обладнання, без якого підписання будь-якого пакету просто неможливе. Окрім того, за ці кошти було виготовлено проєктно-кошторисну документацію на систему централізованого постачання кисню.

У той же час 4,6 мільйонів було виділено на фінансування добудови нового приймального відділення лікарні, яке уже на фінальній стадії будівництва.

- Позавчора НСЗУ закінчила розгляд заявок від лікарень. Скільки і яких пакетів вдалось отримати нашій лікарні?

- Так, 13 квітня НСЗУ розглянула останню заявку від нашої лікарні та затвердила її. Таким чином, наша лікарня тримала усі 11 пакетів послуг, на які подала заявки. Ще один пакет буде підписано з 1 липня. (Посилання під текстом) У минулому році було 9 пакетів. Це дуже хороший, спільний результат. Для порівняння: Благовіщенська лікарня має тільки вісім пакетів. Голованівська – десять. Це заслуга не тільки міської ради, а й депутатів, підприємців, благодійників, які долучались і допомагали медицині нашої громади виконати вимоги НСЗУ. Це величезна кропітка робота медичних працівників лікарні на чолі із Пісовою А.С. Прикро, що не допомагала нам в цьому процесі Заваллівська громада, жителі якої, так історично склалось, їдуть лікуватись у Гайворон. Але ми сподіваємось, що в майбутньому керівництво громади змінить свою позицію.

- Виходить лікарня має непогані перспективи. Як ви їх бачите?

Так, заклад має непогані передумови вийти на новий рівень. Я, як міський голова разом із депутатами, благодійниками зробили дуже багато за останні кілька місяців, щоб центральна міська лікарня стала на ноги і нарешті могла повноцінно функціонувати. Досягнувши певних результатів, ми не збираємось зупинятись на цьому шляху, а продовжуємо будувати здорову громаду. Нам необхідно розвивати досягнуте. Ми допомогли лікарні отримати пакети від НСЗУ. А щоб закріпити цей успіх та примножити його, у заклад має прийти керівник, який вміє і знає як це зробити, який буде ефективно розпоряджатися коштами лікарні, відповідати за майно, її персонал, розвиток, ефективність та діяльність лікарні.

З цією метою було оголошено і проведено конкурс на посаду генерального директора лікувального закладу.

Лікарні потрібно максимально якісно впроваджувати ті пакети медичних послуг, які надані на рік уже сьогодні.

Сподіваюсь, що спільний продуктивний діалог депутатів стосовно питання керівника міської лікарні отримає, нарешті, мудре виважене рішення. Адже за нами стоять тисячі жителів громади, які потребують якісних медичних послуг не в Києві, Вінниці, Умані, Бершаді, чи Голованівську, а тут, в рідному для нас Гайвороні. Ми впевнено йдемо до цього і я вірю, що спільними силами ми цього досягнемо.

- Дякую за розмову!

Спілкувався О. Горобець.

https://nszu.gov.ua/e-data/dashboard/pmg-apply