ДОЛУЧАЙСЯ ДО АКЦІЇ "Гайворон у блакитному"

  • 528

 

2 квітня – Міжнародний День поширення інформації про аутизм. Цей день було встановлено 18 грудня 2007 року резолюцією Генеральної Асамблеї ООН. Ще цей день відомий, як "День у блакитному". Люди по всьому світу одягають блакитні речі у підтримку осіб з аутизмом. Чому блакитний? За даними найбільшої в світі батьківської орнанізації Autism Speaks, серед хлопчиків випадки РАС стаються в середньому вп’ятеро частіше за дівчаток, тому кольоровим кодом обрано блакитний, а символом блакитну стрічку.

КЗ "Інклюзивно-ресурсний центр" Гайворонської міської ради запускає просвітницьку акцію "Гайворон у блакитному", з ціллю привернути увагу до людей з розладами аутистичного спектру (РАС). Сфотографуйся в блакитному, виклади фото в соціальних мережах з хештегом #2квітня #Гайворон_запалиблакитним.

Від аутизму ніхто не застрахований, він існує і він поруч. Аутизм - це розлад розвитку головного мозку, який викликає порушення в соціальній взаємодії і спілкуванні. За даними ВООЗ, у світі близько 67 мільйонів людей з аутизмом.

Відмінною особливістю РАС є той факт, що в дитячому віці розвиток дитини можна успішно скорегувати. Тому так важливо розвивати системи раннього моніторингу захворювання.

Суспільство має бути поінформоване про те, що аутизм існує. Червоні прапорці аутизму і симптоми, які повинні насторожити батьків, лікарів первинної ланки, фахівців, які працюють з дітьми:

- немає лепету, гуління до 12 місяців;

- немає жестів, вказівного жесту, махання рукою, хапання до 12 місяців;

- немає зрозумілих одиничних слів до 16 місяців;

- немає простої фрази, мінімум з 2-ох слів, яку дитина каже самостійно, не повторюючи за кимось до 24 місяців;

- будь-яка втрата, регрес мовних і соціальних навичок до 3 років.

Для батьків розроблений онлайн-тест - відомий у всьому світі M-CHAT, який науково довів свою ефективність. Також у комунальному закладі "Інклюзивно-ресурсний центр" Гайворонської міської ради можна пройти діагностичний опитувальник САSD.

Колектив інклюзивно-ресурсного центру закликає вас приєднатись до вирішення питань, пов'язаних з аутизмом, і найменше, що кожен з нас може зробити, - поширювати інформацію про цю проблему.

Успіхів і процвітання нашій громаді та нашій країні у цей непростий час! Щастя і здоров'я вам, вашим дітям і вашим родинам!

ЧИТАЙТЕ НАС ТАКОЖ: