СПАЛЮВАННЯ СУХОГО ЛИСТЯ І ТРАВИ - ШКОДИТЬ ЗДОРОВ'Ю ЛЮДИНИ ТА ЗАБОРОНЕНО ЗАКОНОМ

  • 532

Фото без опису

Спалювання сухого листя і трави – заборонено законом, в разі його порушення передбачена адміністративна, а в деяких випадках кримінальна відповідальність.

Спалюючи опале листя, ви стаєте шкідником-порушником, адже порушуєте Закон, суперечите Конституції України, як основному закону держави, де стаття 50 гарантує кожному право на безпечне для життя і здоров’я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди.

Це особливо актуально в умовах боротьби з коронавірусом, коли сильна імунна система – це шанс бути здоровим!

Штраф за спалювання листя

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу» № 556-IX, який набрав чинності 17.04.2020 року, суттєво збільшився розмір штрафу за самовільне випалювання рослинності або її залишків.

Згідно ст. 77-1. Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено за самовільне випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 3060 грн. до 6120 грн і на посадових осіб - від 15300 грн. до 21420 грн.

Дбаючи про чистоту прибудинкової території, господарств, населених пунктів, не нашкодьте довкіллю та своєму здоров’ю!

Куди звертатися, якщо палять листя?

– По-перше, пожежним.

– По-друге, в поліцію. Патруль виїжджає на виклик і складає протокол про адміністративне порушення. 

– По-третє, до інспектора з благоустрою території вашого району, який також має право складати протокол про адміністративне порушення.

ЧИТАЙТЕ НАС ТАКОЖ:

Фото без опису Фото без опису Фото без опису