77-а РІЧНИЦЯ ВИЗВОЛЕННЯ ГАЙВОРОНЩИНИ ВІД НАЦИСТСЬКОЇ ОКУПАЦІЇ

  • 727

Фото без описуКороткий хронометраж та персоналії періоду окупації Гайворонського краю та його визволення від німецьких та румунських загарбників.

Окупація Гайворонщини почалася 28 липня 1941 року і тривала до14 березня 1944 року. Тривалість німецько-румунської  окупації становила 960 днів.

В роки війни загинуло 4481 житель району. На 2385 із них прийшли "похоронки", 2096 пропали безвісти, 333 померло від ран, 101 замучений в полоні. На території району в братських могилах поховано 561 чоловік, з них 18 офіцерів, 433 сержанти і солдати, 105 партизанів і підпільників

За період з березня 1944 - 1945 рік Гайворонським райвійськкоматом було призвано в армію і на флот 3737 осіб. А всього на фронтах Другої Світової Війни воювало понад 12 тисяч жителів району. Більшість із них нагороджені бойовими орденами і медалями, а три земляки - Г.В. Балицький з Берестягів, Ф.С. Костюк і Д.І. Осатюк з Могильного - удостоєнні звання Героя Радянського Союзу. .

На території району діяв підпільний і партизанський рухи.

Головним організатором підпілля стали Максим Сергійович Корнійчук, Микола Петрович Зимолін, Кухаренко Іван Опанасович командир партизанського загону «Буревісник»

Гайворонський край було звільнено силами 2-го українського фронту в ході Умансько-Баташанської операції частинами 5-ї гвардійської танкової армії під командуванням маршала бронетанкових військ П.О. Ротмістрова та 4-ї гвардійської армії під командуванням генерал-лейтенанта І.В. Галаніна.

Зокрема : Село Могильне звільнено 21 гвардійським стрілецьким корпусом, с.Таужне - 7 гвардійською повітряно-десантною дивізією, с. Салькове - 80 гвардійською стрілецькою дивізією,         с. Завалля - 69 гвардійською стрілецькою дивізією. 14 березня було звільнено с. Бандурове.

Бій за переправу в с. Хащувате:

10 березня розвідники під командуванням М.Є.Чорнявського виходять до р. Буг,

11 березня, загони 29-го танкового корпусу та 20 гвардійського стрілецького корпусу зосередилися в районі переправи

13 березня сапери(загін старшого лейтенанта А.В. Гольцева) розмінували переправу і першим її подолав танк мл. лейтенанта  Пономаренка В.І. та лейтенанта Савво В.А. та автоматники старшого лейтенанта З.О. Осадчого.

Бій  тривав майже добу.

Загиблим патріотам збудовано 5 меморіальних комплексів, 11 скульптурних пам'ятників, 2 обеліски і стела. Упорядковано 13 братських могил. Імена полеглих увіковічено у "Книзі Пам'яті України. Кіровоградська область".

В результаті боїв, політики антисмемітизму та при відступі німцями було в Хащуватому зруйновано два клуби, кінотеатр на 600 місць, електростанцію, радіовузол, дві середні школи, пошту, аптеку, приміщення сільради, чотири промартілі, а всього з житловими - 567 будинків.

В населених пунктах району було знищено 758 будинків.

Німці та румуни реквізували 81 відсоток великої рогатої худоби, 90 відсотків свиней, забрали кращих коней.

При відступі фашисти розстріляли в районі 14 чоловік за участь у партизанському русі. В цей же час розстріляли й групу підпільників з селища Салькового.

213 мільйонів 579 тисяч карбованців - така шкода нанесена селянам Гайворонщини в роки  окупації .

Збитки заподіяні фашистами Сальківському цукровому заводу, склали 17 мільйонів 362 тисячі карбованців. 4 мільйони 624 тисячі карбованців потрібно було на відбудову Заваллівського графіткомбінату. А всього, за неповними даними, сума збитків заподіяних за роки окупації району склала 808 мільйонів 570 тисяч карбованців.

 

Читайте нас також:

Telegram    Facebook    Instagram