ВШАНУВАЛИ ПАМ’ЯТЬ ЖЕРТВ ХАЩУВАТСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ

  • 587

Фото без описуЛютий 1942 року увійшов в історію села Хащуватого, Гайворонщини, усієї України як час однієї з найбільших трагедій. З 16 до 20 лютого 1942 року фашистськими окупантами було винищено понад 1000 мирних громадян єврейської національності. На місці розстрілів сьогодні збудовано великий меморіал, який увіковічнює пам’ять про невинно убієнних жителів села.

З нагоди 79-ї річниці трагедії, сьогодні, 16 лютого, в народному музеї історії 5-ї Гвардійської танкової армії в школі села Хащувате відбувся урочистий захід щодо вшанування пам’яті жертв масових розстрілів під час окупації. Участь у ньому взяли секретар Гайворонської міської ради Володимир Сікорський, староста Хащуватського округу Сергій Манзюк, настоятель Святомиколаївського храму отець Олександр, куратор будівництва і функціонування Меморіального комплексу «Хащуватська трагедія» Віктор Бевзенко та голова ветеранської організації Дмитращук Л.С.

Розпочала і вела захід директор КЗ «Хащуватський ліцей» Олена Удовиченко. Вона розповіла присутнім про історію села Хащуватого і події лютого 1942-го.Пропускаючи крізь серце кожне слово школярі читали поезію присвячену трагічним дням.

Віктор Павлович розповів про хід будівництва меморіального комплексу, людей, які фінансували цей проект, зокрема про високодуховний аспект єврейської общини з усього світу, яка об’єднала зусилля в бажанні увіковічнити пам’ять тисяч невинно розстріляних душ. Таким чином був збудований один із найбільших у Європі меморіалів жертвам голокосту.

Людмила Дмитращук розповіла кілька епізодів з лютого 1942-го, які їй у свою чергу переказали родичі, а також висловила сподівання, що молоде покоління хащуватців збереже пам’ять про цю страшну трагедію і передасть наступним поколінням.

Також було продемонстровано кадри з відео звернення та інтерв’ю Віри Ташлицької, якій вдалось вижити під час розстрілів.

Насамкінець заходу секретар міської ради Володимир Сікорський у своєму виступі зазначив, що Хащуватська трагедія, як важка сторінка в історії Гайворонщини, має завжди бути в пам’яті як сучасників так і майбутніх поколінь. На цьому потрібно виховувати молодь, аби в майбутньому не повторилось подібне. Він також подякував педагогічному колективу школи, на чолі з Оленою Михайлівною, школярам за велику працю, яку вони здійснюють для збереження важливих сторінок історії рідного краю.

Насамкінець заходу усі присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять сотень і тисяч невинних жертв нацистського режиму. Також усі учасники заходу поклали квіти до стели на меморіалі «Хащуватська трагедія».