ХАЩУВАТСЬКА ТРАГЕДІЯ

  • 952

Фото без описуПочинаючи з кінця XVIII століття і до першої половини XX століття, село Хащувате Гайворонського району мало статус єврейського містечка. Тут на одній території вели спільне господарство українці та євреї. Село процвітало та розвивалося. Але з початком Другої Світової війни все змінилося.

29 липня 1941 року Хащувате окупували нацисти. Сотні солдат загинули у кривавому бою. Але це був лише початок.

У лютому 1942 року у селі почався масовий розстріл євреїв. З 16 до 20 лютого 1942 року було винищено понад 1000 мирних громадян єврейської національності. Єврейське містечко, яке проіснувало кілька століть, було повністю знищено за кілька днів. Нацисти знищували не тільки людей єврейської національності, а також українців, які переховували їх.

Досі Хащувате не може загоїти тих ран, які принесла війна. Люди пам’ятають кожен факт тієї жахливої події, яка зруйнувала чи не все село. Тому було вирішено збудувати меморіал, присвячений пам’яті жертвам Голокосту.

Власне, вже у 2013 році почалося будівництво найбільшого Меморіального комплексу в Європі під назвою «Хащуватська трагедія». Гроші на будівництво приходили з різних куточків світу – допомагали нащадки людей, які загинули. Вся єврейська громада долучилася до цієї справи.

Зараз комплекс добудований і вважається пам’ятником культурної спадщини місцевого значення.

Жахлива трагедія в минулому, але пам’ять про неї повинна жити, щоб це все не повторилося знову.