ПОДАРУЙТЕ ДИТИНІ РОДИНУ!

  • 500

 Фото без опису      Кожна дитина має право зростати в сімейному оточенні в атмосфері любові,тепла, взаєморозуміння. Де будуть довірчі відносини, всі будуть один одного любити, поважати, розуміти і завжди готові допомогти, що б не сталося. Можна мати безліч друзів та знайомих, але тільки сімя дає нам відчуття захищеності, робить нас щасливими та впевненими в собі.

 З кожним роком збільшується кількість дітей, які позбавлені радості зростати у власних родинах. Громадяни нашої країни мають можливість  взяти дитину у родину на спільне проживання та виховання - створити прийомну сімю, або дитячий будинок сімейного типу.

Прийомна сім’я – це сім’я, або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно взяла із  закладів для дітей - сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, від одного до чотирьох дітей для виховання і спільного проживання.

Дитячий будинок сімейного типу – окрема сім’я що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менше як п’ять дітей – сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування.

     Розмір державної соціальної допомоги становить 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку (станом на 01.01.2021 року прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років становить – 1921 грн., для дітей віком від 6 до 18 років становить – 2395 грн.), для дітей з інвалідністю - 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку. Для осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, віком від 18 до 23 років, які навчаються у закладах загальної середньої освіти, за денною формою навчання у закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, до закінчення відповідних закладів освіти розмір державної соціальної допомоги становить 2,5 прожиткового мінімуму для працездатної особи, для осіб з інвалідністю - 3,5 прожиткового мінімуму для працездатної особи.

          Розмір грошового забезпечення для прийомних батьків та батьків –вихователів встановлюється на рівні одного прожиткового мінімуму для працездатної особи на кожну дитину-вихованця та кожну прийомну дитину і не залежить від пенсії, аліментів, стипендії чи державної допомоги на кожну дитину-вихованця та на кожну прийомну дитину. Станом на 01 січня 2021 року один прожитковий мінімум  для працездатної особи становить 2270 грн.

         Між батьками і прийомними дітьми сімейних правовідносин не виникає. За вихованцями зберігається статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, що передбачає збереження раніше призначених пенсій, аліментів, інших виплат державної допомоги. Окрім, грошового забезпечення прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу мають пільги на :

  • безкоштовне харчування в навчальному закладі;
  • прийомним дітям виділяються безкоштовні путівки в табори відпочинку і санаторії;
  • додаткові відпустки за основним місцем роботи.

         Якщо Ви прагнете подарувати дітям-сиротам та дітям позбавлених батьківського піклування  свою батьківську любов і турботу та створити прийомну сім’ю або дитячий будинок сімейного типу звертайтесь до комунального закладу «Гайворонський міський центр соціальних служб» Гайворонської міської ради за адресою: вул. Великого Кобзаря, 20, контактний телефон: 5-02-19

 

 

Психолог    Цимбал Яна Олександрівна

кз «Гайворонський міський центр соціальних служб»

Гайворонської міської ради