ПЛАН ІСНУЮЧОГО ВИКОРИСТАННЯ МІСТА ГАЙВОРОН ЯК ОСНОВА РОЗРОБКИ ГЕНЕРАЛЬНОГО ПЛАНУ

  • 2378

Фото без опису

На замовлення Гайворонської міської ради, ДП «ДІПРОМІСТО» виконує проектну роботу з розроблення Генерального плану м. Гайворон Гайворонського району Кіровоградської області. На першому етапі підготовлено «План існуючого використання території» м. Гайворон. В існуючих межах площа міста орієнтовно складає 1500 Га. В ході роботи було проаналізовано територію загальною площею 3008,67 га, частину якої пропонується включити в перспективні межі м. Гайворон: зокрема з Північної сторони міста, де знаходиться діюче кладовище та полігон твердих побутових відходів; з південної та південно-східної сторони – р.Південний Буг та територія Гайворонського Спеціалізованого кар’єру.

Гайворон є адміністративним центром Гайворонського району, який межує з Черкаською, Віницькою, Одеською областями. Близько 6% території міста становить існуючий промислово-виробничий сектор, значна кількість якого знаходиться в занедбаному стані, більшість виробничих об’єктів (що були збудовані в Радянські часи) припинили свою діяльність. Здебільшого дані території знаходяться в користуванні приватних підприємців під розвиток підприємницької діяльності.

Близько 8% території міста займає рекреаційна зона, що розташована на узбережжі р. Південний Буг та представлена деревною рослинністю (насамперед хвойні породи дерев). В межах даної території розташований дитячий оздоровчий заклад «Чайка».

У місті діють чотири загальноосвітні школи, машино-будівний технікум, аграрний ліцей, міжшкільний навчально-виробничий комбінат.

Дотепер зберіглася та діє вузькоколійна залізниця Рудниця - Бершадь - Гайворон, яка є найдовшою вузькоколійкою в Європі. По ній проходить старовинний (ще німецький) вузькоколійний поїзд, що робить м.Гайворон туристично привабливим.     

25 % території, що планується включити до перспективної межі міста Гайворон, становить рілля, що в подальшому може розглядатись в якості освоєння її для містобудівних потреб.

План існуючого використання території розробляється з метою виявлення основних структурних елементів місцевості, її територіальних ресурсів, а також визначення існуючих планувальних обмежень використання території згідно з державними будівельними нормами та санітарно-гігієнічними нормами тощо.

Даний аналіз ляже в основу подальшого стратегічного планування розвитку території населеного пункту, визначення території за переважними функціями (багатофункціональна, громадська, житлова, промислова тощо), що існують та проектуються. Також, даний аналіз дасть можливість сформувати принципи планувальної організації забудови та розподіл територіальних ресурсів для всіх видів функціонального використання території та визначитись із параметрами забудови окремих земельних ділянок.