Якісне функціонування будинку залежить від вибору оптимальної форми управління

  • 890

Якісне управління багатоквартирним будинком та прибудинкових територій напряму залежить від вибору оптимальної форми управління. 

Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» (далі – Закон) визначено три форми управління багатоквартирним будинком:

1. Самостійне управління багатоквартирним будинком співвласниками.

2. Управління багатоквартирним будинком управителем.

3. Управління багатоквартирним будинком об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку (далі – ОСББ).

Самостійне управління багатоквартирним будинком співвласниками

Прийняття рішень щодо управління зборами співвласників та процедурні питання проведення зборів врегульовані Законом.

Ця форма передбачає управління будинком на підставі договору про надання послуг з визначеним управителем.

Якщо зборами співвласників прийнято рішення про укладення договору щодо надання послуг з управління будинком, такий договір підписується співвласниками або уповноваженими особами визначеними зборами співвласників. Цей договір підписується на умовах, затверджених зборами, та є обов’язковим для виконання всіма співвласниками.

Варто зазначити, що договір з управителем укладається строком на один рік. Якщо за один місяць до закінчення зазначеного строку жодна із сторін не повідомить письмово іншу сторону про відмову від договору, договір вважається продовженим на наступний однорічний строк.

Управління багатоквартирним будинком ОСББ

Для керівництва поточною діяльністю ОСББ обирається правління, яке має право приймати рішення з питань діяльності ОСББ, визначених статутом.

Вибір оптимальної форми управління є запорукою ефективного прийняття рішень щодо належного утримання співвласниками майна у багатоквартирному будинку. 

Мінрегіон